tiistai 29. syyskuuta 2009

Pispalan kierros


Pispalan kierros alkaa vanhan kirkon muistomerkiltä. Kirkosta on jäljellä vain aukio ja muistomerkki. Seuraava kohde on uittotunneli, jonka rautaporttia voi soittaa!. Tahmelan lähteestä on aikanaan haettu pispalalaisten juomavesi. Nyt vesi on ruskeaa. Milloinkahan se kirkastuu ? Kujakolli on nykyään se paikka josta pispalalaiset janonsa sammuttavat. Noo.. ehkä eivät ihan kaikki, osa juo kahvia Pyynikin näkötornin kahviossa ja haukkaavat munkkia päälle. Reitti on Sami Koiviston johdolla tarkastettu 4.9.2009 ja hyväksi havaittu.


View Pispalan kierros in a larger map

maanantai 28. syyskuuta 2009

Kuuntele: Kesäinen retki Helvetinkolulle

Helvetinjärven kansallispuiston Helvetinkolulla riittää vilskettä loppukesän lauantaina. Kansallispuiston äänimaisemaa käytiin dokumentoimassa lauantai-iltapäivänä 22.8.

Puheensorinaa kuulee kansallispuiston suosituimmalla polulla: upealla näköalapaikalla Helvetinkolulla, ja varsinkin nuotiopaikalla joka on täynnä retkeilijöitä. Sopu kuitenkin sijaa antaa, ja myös hiljaisuudesta saadaan nauttia. Vanhat puut humisevat ja narisevat tuulessa, ja vesi liplattaa rauhallisesti rannalla. Muutama koiramatkalainen on lähtenyt mukaan, ne protestoivat haukullaan kun emännät haluavat pulikoimaan virkistävään Helvetinjärven veteen.

Kuuntele ääniklippejä Helvetinjärveltä:
Nariseva puuvanhus
Nuotiopaikalla
Hongikko ison tien varrella
Ohittava auto

Kartasta näet kulkemamme reitin ja äänitteiden tarkemman sijannin, samoin kuin valokuvia ja videoita matkan varrelta. Kartan saa suuremmaksi klikkaamalla "View in a larger map"



View Helvetinjärvi in a larger map

torstai 24. syyskuuta 2009

Kuuntele: Hämeenkadun äänet


Itselleni varmaankin yksi tutuimmista ja ns. tärkeimmistä äänimaisemista tampereelta löytyy hämeenkadulta. Katu on tehty pyöreistä reilun kokoisista mukulakivistä ja tietä huristellessa autolla tai muulla kulkuneuvolla kantautuu tiestä varmasti monelle tuttu rytinä. Mistäpäin ikinä onkaan tulossa tunnistaa saapuneensa tampereen keskustaan kuullessaan rytisevän äänen ja tuntiessaan samalla auton poukkoilun ja tärinän minkä epätasainen tie aiheuttaa. Sama meteli kantautuu tiestä aina siitä menopelillä kulkiessa ja tästä johtuen ääni sopii omaan ajatukseeni tampereen äänimaisemasta.. Bob, 16

KUUNTELE Hämeenkadun ääniä. Kooste on äänitetty ensin bussin sisältä, sen jälkeen Tuulensuun kulmalta Hämeenpuiston ja Hämeenkadun risteyksessä, kun bussit ajavat sileältä asfaltilta mukulakiville.

tiistai 22. syyskuuta 2009

Ekaluokkalaisen koulumatka


Koulun tänä syksynä aloittanut Outi Savisaari kulkee äitinsä Kati Savisaaren kanssa aamuisin Tammelan kouluun.

Matkalla kuullaan lintujen ääniä ja puiden havinaa tuulessa, mutta myös rakennustyömaiden kolinoita, surinoita ja pauketta, samoin kuin liikenteen jylyä. Ekaluokkalaisen onkin oltava erityisen varovainen tietä ylittäessään. Koulun piha täyttyy leikkien ja pelien äänistä kun kellon sointi päästää koululaiset välitunnille.

Koulumatka kuljettiin Outin kanssa perjantai-aamuna 11.9., kun reitti oli jo käynyt jonkin verran tutuksi pienelle koululaiselle.

KUUNTELE miltä Outin koulumatka kuulostaa.

Kartasta näet kulkemamme reitin, samoin kuin valokuvia matkan varrelta. Kartan saa suuremmaksi klikkaamalla "View in a larger map"


View Ekaluokkalaisen koulumatka in a larger map

Kuuntele: Serafim Sarovilaisen kirkko Sastamalassa


Venäjän ortodoksinen Pyhittäjä Serafim Sarovilaisen kirkko sijaitsee Sastamalan Stormissa. Pääsiäisen aikaan saimme näytteen kuoron harjoituksista. Kirkkoa esittelee Jukka Kuusisto. Perheen tytär kertoo miltä kirkon äänimaisema kuulostaa, kun enkelikuoro laulaa ja kirkon kellot soivat.


KUUNTELE

tiistai 8. syyskuuta 2009

Kuuntele: Kauppa-auto


Vielä ainakin yksi kauppa-auto puksuttelee Ruoveden alueella. Tiiviissä tunnelmassa kuullaan kassakoneen piipitystä ja rahojen kilinää. Vanhat kylmäkoneet hurisevat, lattia nitisee ja natisee. Kauppa-auton kuski ja myyjä kommentoi kauppa-auton äänimaailmaa.

KUUNTELE

Kuuntele: Ruoveden Noitien yö


Noitien yötä vietettiin Ruovedellä 22.8.2009. Noitien lisäksi paikalla nähtiin ja kuultiin nuotanvetoa ja nuottalauluja, Tarjanne-laivan tuuttauksia sekä perinteistä markkinahumua. Aiemmin päivällä juostiin Noitien kymppi.

Noitien yö ja aiemmin kesällä järjetettävät Noitakäräjät ovat muisto noita Antti Lieroisesta, joka asui 1600-luvulla myös Ruovedellä. Hän harjoitti siellä noidan ammattia erityisalanaan varkauksien selvittely ja varastetun tavaran hankkiminen takaisin.

Ruoveden ja Noitien yön äänimaisemaa kommentoi Elina Hautamäki.

Mutta miltä noidat ja Noitien yö kuulostavat?

KUUNTELE

Kuuntelukävely Haihunkoskella

Kuljemme Elina Niirasen kanssa Akaan Viialan Haihunkosken yläjuoksun poluilla. Täällä moderni ja ikiaikainen äänimaisema yhdistyvät kun kosken kuohunnan rikkoo ohi ajava juna Tampere-Helsinki radalla. Reitti käveltiin kuunnellen torstai-iltapäivänä 20.8.2009.

Elinalle kosken alue on latautumispaikka kosken kohinan peittäessä muun äänen alleen. Veden ääni ympäröi kuulijan. Puut ja lehdet tekevät paikasta pesämäisen ja turvallisen. Jossakin kuohuu enemmän, toisaalla lorina on säyseämpi.

Sillan alla tunnelma on erilainen, kaikuisa. Kosken ylittää sekä vanha kaarisilta että uudempi liikennöity silta.

Veden lisäksi maisemaan kuuluvat kalastajien äänet ja joskus nuotiopaikan remakammat illanvietot. Myös juna ja liikenne pitävät oman äänensä. Rannan ryteikössä kahisee heinikko, siellä junankin äänet ovat selvempiä.

Reitille mahtuu myös vilkkaampia kohtia, kun kuljemme kohti "Lemmensiltaa" ja "Pusujen siltaa", joista asukkailla varmasti riittäisi tarinoita. Kun kiviä viskotaan sillalta veteen, kuuluu ihmeellinen pulputus.

KUUNTELE

Kartasta näet kulkemamme reitin, samoin kuin valokuvia matkan varrelta. Kartan saa suuremmaksi klikkaamalla "View in a larger map"


View Kuuntelukävely Akaan Viialan Haihunkoskella in a larger map


Kuuntele: Tampereen tuomiokirkko


Tampereen Tuomiokirkon kellot kutsuvat kesäsunnuntain jumalanpalvelukseen. Linnut laulavat ja kirkkoon kiirehtivien ihmisten askeleet rapisevat hiekalla.

KUUNTELE

Kuuntele: Tampereen Pakkahuone ja Klubi


Muistan, kun ensimmäistä kertaa astuin sisään Tampereen Pakkahuoneelle muutama kuukausi sitten. Ilmassa oli jännityksen tuntua, kun kymmenet ihmiset odottelivat illan keikkaa.

Paikka tuntui heti miellyttävältä. Musiikki kuului jo kauas, ja iloinen puheensorina täytti rakennuksen. Kotiin palattuani olin varma, että sinne tulisin palaamaan uudelleen.

Sittemmin olen käynyt Pakkahuoneella useamman kerran, ja tiedän, että tulen käymään tulevaisuudessakin kunhan vain rahatilanne antaa periksi.

Joka kertaan liittyy omia ainutlaatuisia muistoja, joita yhdistää sama paikka. Tiedän, että näin on myös monella muulla ihmisellä, ja varmasti paikassa esiintyneillä artisteillakin. Siinä on myös syy miksi valitsin Tampereen Pakkahuoneen omasta mielestäni tärkeimmäksi Pirkanmaan äänimaisemaksi.

Eagleheart, 16

KUUNTELE Äänite on tallennettu Blockfest hiphop-festivaalien aikaan ennen Cheekin esiintymistä.

Toinen tallenne on Klubin terassilta KUUNTELE

Kuuntele: Metso-kirjaston kahvila


Äänimaisema, josta en haluaisi luopua, on Tampereen pääkirjasto Metson yläkerran kahvilan äänet. Tämä maisema tuo mieleeni kaikki kahvihetken herkulliset elämykset. Vaikka äänet olisivatkin muuten melko tavanomaisia, ne muistuttavat minua juuri tästä paikasta ja siellä käymisestä. Aina paikan päällä käydessäni toivon myös saavani kuulla niitä.

Matias, 16

KUUNTELE

Kuuntele: Kevät saapuu Kauppiin


Nyt syksyn saapuessa voi vielä muistella kevään tunnelmia. Tallenteessa seurataan äänimaiseman muuttumista Tampereen Kaupissa kevään edetessä.

Huhtikuu.
Vaalea harmaus hallitsee maisemaa. Järvenselän yli pyyhkii vielä talvea huokuva viima. Veneen suojapressu lepattaa alakuloisena tuulessa. Lenkkeilijät kietovat tuulipukunsa tiukemmin ympärilleen. Siellä täällä yksinäinen siivekäs ilmoittaa olemassaolostaan.

Toukokuu. Jäinen kahle murtuu yllättäen. Ihmiset kaivautuvat ulos kodeistaan ja aloittavat keväisen hyörinän. Veneitä tervataan, laivakoira räksyttää virkaintoisena, läheiseltä uimarannalta kantautuu lasten riemunkiljahduksia.

KUUNTELE

keskiviikko 2. syyskuuta 2009

Kuuntele: Ata Gearsin tehdas


Ata Gearsin työnjohtaja Toni Maso ja insinööri Heikki Savia vievät meidät kuuntelukierrokselle Ata Gearsin tehtaalle. Tehtailla valmistuu erilaisia hammaspyöriä esimerkiksi laivojen käyttöön.

Teollisuuden äänimaisema on muuttunut huomattavasti teknologian kehityksen ja koneiden koteloinnin myötä. Humina on edelleen kova, mutta ei pakota pitämään korvasuojaimia.

Vaikka ääniympäristö on muuttunut hiljaisemmiksi, Ata Gears edustaa yhä perinteisen raskasmetalliteollisuuden äänimaailmaa. Vanhat ja uudet koneet puskevat omanlaisiaan ääniä samassa suuressa tilassa sekoittuen. Kuulemme ainakin pehmeä- ja kovahammastuskoneita, tappikoneita, urituskoneita, metallin sorvausta, hiontaa ja jyrsintää.

KUUNTELE

Kuuntele: Maanantain klo kuuden sireenit

Maanantaisin Tampereen keskustassa ja lähialueilla kuuluu hälytyssireenien testaussoitto kello kuudelta illalla. Hälytysääniä on useampia, joista en tarkkaan osaa sanoa mikä merkitsee ilmahyökkäystä mikä muuta, ehkäpä kemiallista katastrofia. Muistan nähneeni erinaisia visuaalisia kuvauksia sireenien äänestä pelastuslaitosten lehdyköissä ja puhelinluetteloissa: glissandot merkitään aaltokiemuralla ja pysyvämmät äänentasot viivalla tai pisteellä. Olen kovin tottunut testausääneen, ja se toimii itselleni lähinnä aikamerkkinä. Usein tarkistan kännykkäni näytöltä, että puhelimeni on oikeassa ajassa.

Ääni muuttuu sitä mukaa missä kulkee. Kotiini Petsamoon sireenit kuuluvat kaukaisena kaikuna, joskus radiota kuunnellessani en sitä edes kuule tai noteeraa. Mutta joskus ollessani kauppamatkalla lähempänä Kalevaa ja varsinkin Ilvespuistossa ääni jopa säikäyttää. Kaiuttimet ovat siellä todella lähellä. Mitenköhän Ilvespuiston vieressä asuvat asian kokevat? Luultavasti nukuttavat pikkulapsensa sen jälkeen…

Eräs tuttuni kertoi, että Kosken kävelysillalla ääni on varsin komea. Amurista ja keskustasta kumajavat kaiut sotkeutuvat toisiinsa kosken kohinan sekaan. Kerran kävin vasiten sitä kuuntelemassa. Totta se on, vaikuttavalta se kuulostaa.

Syntymäkaupungissa Turussa sireenejä testataan klo 12 päivällä. Olen tosin unohtanut päivän jolloin tämä tapahtuu. Olisiko ollut maanantai sekin? Ymmärrän jos iäkkäämmälle kaupunkilaiselle sireenien testaus tuottaa mieliharmia. Itse olen harvemmin kuullut muuta kuin testausääniä. Joskus työmailta kuuluu räjäytysäänimerkki (pitkä tasainen ääni, räjähdys, muistaakseni kolme lyhyttä ulvahdusta). Toivottavasti saan jatkossakin kuunnella yläpuolellani kiemurtelevia kaikuja aikamerkinomaisesti estetisoiden.

Meri Kytö

KUUNTELE tallenne. Toinen osa on Kosken kävelysillan liikenteen humusta.