keskiviikko 2. syyskuuta 2009

Kuuntele: Maanantain klo kuuden sireenit

Maanantaisin Tampereen keskustassa ja lähialueilla kuuluu hälytyssireenien testaussoitto kello kuudelta illalla. Hälytysääniä on useampia, joista en tarkkaan osaa sanoa mikä merkitsee ilmahyökkäystä mikä muuta, ehkäpä kemiallista katastrofia. Muistan nähneeni erinaisia visuaalisia kuvauksia sireenien äänestä pelastuslaitosten lehdyköissä ja puhelinluetteloissa: glissandot merkitään aaltokiemuralla ja pysyvämmät äänentasot viivalla tai pisteellä. Olen kovin tottunut testausääneen, ja se toimii itselleni lähinnä aikamerkkinä. Usein tarkistan kännykkäni näytöltä, että puhelimeni on oikeassa ajassa.

Ääni muuttuu sitä mukaa missä kulkee. Kotiini Petsamoon sireenit kuuluvat kaukaisena kaikuna, joskus radiota kuunnellessani en sitä edes kuule tai noteeraa. Mutta joskus ollessani kauppamatkalla lähempänä Kalevaa ja varsinkin Ilvespuistossa ääni jopa säikäyttää. Kaiuttimet ovat siellä todella lähellä. Mitenköhän Ilvespuiston vieressä asuvat asian kokevat? Luultavasti nukuttavat pikkulapsensa sen jälkeen…

Eräs tuttuni kertoi, että Kosken kävelysillalla ääni on varsin komea. Amurista ja keskustasta kumajavat kaiut sotkeutuvat toisiinsa kosken kohinan sekaan. Kerran kävin vasiten sitä kuuntelemassa. Totta se on, vaikuttavalta se kuulostaa.

Syntymäkaupungissa Turussa sireenejä testataan klo 12 päivällä. Olen tosin unohtanut päivän jolloin tämä tapahtuu. Olisiko ollut maanantai sekin? Ymmärrän jos iäkkäämmälle kaupunkilaiselle sireenien testaus tuottaa mieliharmia. Itse olen harvemmin kuullut muuta kuin testausääniä. Joskus työmailta kuuluu räjäytysäänimerkki (pitkä tasainen ääni, räjähdys, muistaakseni kolme lyhyttä ulvahdusta). Toivottavasti saan jatkossakin kuunnella yläpuolellani kiemurtelevia kaikuja aikamerkinomaisesti estetisoiden.

Meri Kytö

KUUNTELE tallenne. Toinen osa on Kosken kävelysillan liikenteen humusta.

2 kommenttia:

  1. Itseasiassa räjähdysäänimerkki taitaakin olla juuri toisin päin, eli ensin lyhyitä signaaleja ja räjähdyksen jälkeen vasta pitempi ulvonta. Tarkistin mitä verkossa sanotaan väestöhälyttimistä, ja täytyy sanoa, että oma kokemukseni heittää hieman faktasta (niitä ei näemmä testatakaan joka viikko). Olisin voinut vannoa, että ääni kuuluu joka maanantai, mutta minkäs teet...
    MK

    VastaaPoista
  2. Hetkinen!
    Kesän tarkkailuperiodin jälkeen on todettava, että kyseiset pillit raikuvat joka maanantai klo 12 keskipäivällä! Tämä on varsin kiintoisaa, nimittäin keväämmällä ne tosiaan testattiin klo kuudelta illalla. Mitäköhän tässä on tapahtunut? Onko muilla havaintoja aiheesta?

    VastaaPoista