maanantai 3. elokuuta 2009

Äänipäiväkirja: Parkano

23.7.2009

klo: 14.45 Kylän reuna

Kävelen kylän reunalle ja istahdan betoniporsaalle. Takanani on Parkanon keskusta ja edessäni niittyä vaikka millä mitalla. Keskityn kuuntelemaan miltä heinäkuun hiljentämä Parkano kuulostaa.
Autojen äänet kantautuvat takaapäin, kärpänen surraa samalla tavalla, miten ne surraavat aina maalla. Nopeasti ja äänekkäästi. Lapsen kiljahdukset sekoittuvat jostain kaukaa tulevaan liikenteenpöhinään, joka on luullakseni 3-tie. Se on tasainen jylinä, joka korostuu aina ilman virratessa suotuiseen suuntaan.
Äänellinen horisontti on laaja. Toisaalta kuuluuvat autot, niiden moottorit ja liikenne. Edessä niityllä pikkulinnut, tuuli ja heinäsirkat. Tsrr-trr-tsrrr kuuluu heinikosta aina auringon väistyessä pilven takaa.
Jostain lähestyy rekka. Rekan kolaukset kuuluvat kaikuina rakennusten ikkunapinnoista. Sitten yhtäkkiä soi puhelin. Vain kerran. Vanha analoginen puhelinääni.

Klo: 15.10 Parkanon keskusta

Ensimmäisenä kuuluvat autot. Ne ajavat vasemmalta oikealle ja päinvastoin. Autoja eri etäisyyksiltä, autoja eri puolilta, erilaisilla moottoreilla ja eri korostuksin. Sekaan mahtuu myös ihmisten kävelyääniä ja puheensorinaa läheiseltä jäätelökioskilta. Autot parkkipaikalta käynnistyvät ja lähtevät. Pakettiauto on tyhjäkäynnillä. Pyörä, jonka rengas on soikea, aiheuttaa tasaisen rytmin ohi ajaessaan. Kuuluu naakkoja.
Kun ei ole autoja kuuluu lintuja kauempaa ja äänellinen horisontti laajenee. Vain muutama ihminen kävelee ohi, vaikka on kuuma päivä. Jäätelökioskissa lasketaan rahoja, vaikka iltapäivä on kiireimmillään.

P.S. Otsikosta klikkaamalla näyte päivästä Parkanossa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti